Reason 6 - kto używa?

Sprzęt i oprogramowanie, tajemnice warsztatu | Hardware & production

Reason 6 - kto używa?

Postprzez Oldżer » 24 lis 2011, 14:11

witam, zakładam temat dla użytkowników jednego z najlepszych (z autopsji) programów do produkcji muzyki.

Program Reason jest dziełem Szweckiej firmy Propellerhead Software.
Pierwsza odsłona ujrzała światło dzienne w 2000 roku. W tym samym roku pojawiła się wersja demo na cd-romie dołączonym do miesięcznika Techno Party :)
Obecna wersja 6 bardzo ewoluowała, mamy już do czynienia z "full" opcją jeśli chodzi o pracę z próbkami audio. Do tego mnóstwo oryginalnych syntezatorów, samplerów, efektów i co wyróżnia ten program.. mikser opaty na algorytmach legendarnego stołu mikserskiego SSL 9000k !!!

Reasona wyróżnia jeszcze jedna bardzo ważna funkcja, a raczej jej brak. Jest to brak obsługi VST. Spory na ten temat trwają od lat jednak filozofia producentów Reasona jest prosta - Oryginalny soft. Moje zdanie na ten temat nie jest obiektywne :)

Zapraszam do dzielenia się radami, trickiami, twórczością :)

Pierwszym urządzeniem jakie chciałbym wam przybliżyć jest Pulveriser Demolition

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=byjk-gV6xd8
Oldżer
 
Posty: 21
Sokolove

Postprzez dual » 24 lis 2011, 14:29

Myślę, że niegłupim pomysłem byłoby przyklejenie kilku tematów z najpopularniejszymi DAW'ami i dzielenie się właśnie jakimiś trikami, dyskusja o aktualizacjach itd. A dzieła jednak do "waszych utworów" wrzucajmy. :dnb:
WSPARCIE DLA CHROME'a NAAAAAAŁ!!!!!!! A, już jest, dzięki.
Avatar użytkownika
dual
 
Posty: 1574
Kapsztad

Postprzez Zvier » 24 lis 2011, 14:37

Problem chyba będzie tylko z tymi co mają udzielać rad skoro 3/4 robi na FLP :lol:
Zvier
 
Posty: 6960

Postprzez kabanowster » 24 lis 2011, 14:47

moge conieco doradzić odnośnie ciubasy, ale tylko conieco ;)
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Postprzez Oldżer » 24 lis 2011, 14:53

dual miałem bardziej na myśli udostępnianie plików .rsn :) aprobując to zapraszam do działu z produkcjami do posłuchania moich
Oldżer
 
Posty: 21
Sokolove

Postprzez Oldżer » 24 lis 2011, 14:55

Zvier napisał(a):Problem chyba będzie tylko z tymi co mają udzielać rad skoro 3/4 robi na FLP :lol:


i właśnie od tego jestem :D
Oldżer
 
Posty: 21
Sokolove

Postprzez Basebox » 24 lis 2011, 15:56

to chyba bedziesz sam ;]

no... moze shem cos skrobnie jeszcze (o ile sie tu pojawi).
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Postprzez marvelon » 24 lis 2011, 16:09

ja używam rizona. bardzo podoba mi się sposób układania perkusji, dodawania fxów, eq itd, a zwłaszcza główny stół mikserski. bardzo intuicyjny program.
lubię go bo jest taki "hardłerowy", jakby "prawdziwy"

pozdro.
Avatar użytkownika
marvelon
rip
 
Posty: 9934
Rozbłysk Neptuna

Postprzez dual » 24 lis 2011, 16:10

Zjednoczone Siły Sojuszu Neptuna

używają rizona.
WSPARCIE DLA CHROME'a NAAAAAAŁ!!!!!!! A, już jest, dzięki.
Avatar użytkownika
dual
 
Posty: 1574
Kapsztad

Postprzez Basebox » 24 lis 2011, 16:13

a myslalem ze uzywaja wiosła i przestera.,...

info updated.
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Postprzez marvelon » 24 lis 2011, 16:19

używajo wiosła i dealy'a line6 głownie. przestera big muff PI od czasu do czasu. natomiast rizon służy im do generowania gliczy, fxów perkusyjnych i różnych dupereli :P
Avatar użytkownika
marvelon
rip
 
Posty: 9934
Rozbłysk Neptuna

Postprzez Basebox » 24 lis 2011, 17:46

moar info updated.
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Postprzez kabanowster » 24 lis 2011, 18:20

Liam Howlett robi na Rizonie
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Postprzez RmSeek » 24 lis 2011, 19:33

Ja tez jestem wierny rizonowi. Jest dla mnie najbardziej intuicyjny i szybko mi sie na nim dochodzi do zamierzonych celów. Pewnie dlatego ze siedze na nim od wczesnych wersji. Tak przy okazji nie wiecie czy na necie jest 6 do zassania... ktos testował?
Wkurwia mnie ze jak sie kupi legala to dodatkowo trzeba oddzielnie dokupowac recycle, jakby nie mogli tez tego zintegrowac.
RmSeek
 
Posty: 37

Postprzez RVerbal » 24 lis 2011, 19:45

kabanowster napisał(a):Liam Howlett robi na Rizonie

na Abletonie
ObrazekObrazekObrazek
Avatar użytkownika
RVerbal
 
Posty: 3261
banned

Re: Reason 6 - kto używa?

Postprzez UMBA » 24 lis 2011, 20:08

Pierwszym urządzeniem jakie chciałbym wam przybliżyć jest Pulveriser Demolition

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=byjk-gV6xd8[/quote]

na dobra sprawe w tym reasonie to sa po prostu gotowe device chain ktore mozna spokojnie zrobic w kazdym programie przy pomocy volumie filtra i LFO oraz kompresora i distortiona

bez wielkiej podjarki ten pulveriser
UMBA
 
Posty: 3772
z tond i z tamtond

Postprzez kabanowster » 24 lis 2011, 20:14

RVerbal napisał(a):
kabanowster napisał(a):Liam Howlett robi na Rizonie

na Abletonie
no to robił
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Postprzez 16kHz » 24 lis 2011, 20:20

a mnie denerwuje każdy daw w którym żeby szybko działać w midi/piano roll bez używania klawiatury trzeba się naklikać jak pojebany
reaper i fl niszczą resztę pod tym względem bo wszystkie kredki pędzle gumki selekty robi się za pomocą myszki
16kHz
ban na ochłodę
 
Posty: 265

Postprzez mikez » 24 lis 2011, 22:05

jeeee nareszcie jakiś fan reasona :)
mikez
 
Posty: 74
wwa

Postprzez N-FETT » 24 lis 2011, 22:40

reasona używam od wersji 2,5 a zatrzymałem się na 4 i przy niej pozostanę bo już głownie robię wszystko w ablu ale chwale sobie ten program i jeśli chodzi o komfort aranżacji to wygrywa z każdym innym DAWem oraz automatyzacja envelopek jest lepsza niż w ablu



ale ciekawi mnie wersja 6 i sciagne sobie demko :) :lol:


kto nie odkręcał śrubek w subtracktorze? :lol:
Avatar użytkownika
N-FETT
 
Posty: 1155
Jelenia Góra

Postprzez Oldżer » 25 lis 2011, 09:47

ja mam 6. rok temu kupiłem 5 i recorda, teraz dostałem 6 za 1 euro :D

kto nie miał reasona ten nie zrozumie ogromu możliwości z kilku synthów :)
Oldżer
 
Posty: 21
Sokolove

Postprzez clima » 25 lis 2011, 18:26

[mod edit] przeczytaj sobie punkt 11 regulaminu forum - masz ostrzezenie.
clima
 
Posty: 91
background

Postprzez clima » 25 lis 2011, 21:13

Dysponuje ktoś dobrymi materiałami edukacyjnymi do THOR'a?
clima
 
Posty: 91
background

Postprzez clima » 05 gru 2011, 23:46

Nie mogę wyjśc z podziwu dla tego człowieka! Co on wyprawia z Reasonem :dnb: :dnb:

http://www.youtube.com/watch?v=1bZprROvY3s&feature=channel_video_title
clima
 
Posty: 91
background

Postprzez mikez » 30 sty 2012, 00:00

Odświeżę trochę wątek.

W sobotę wreszcie zawitał u mnie Reason 6 :reasonsl:

Najbardziej bałem się chyba tego że mi sie rozjebią projekty które robiłem jeszcze na starej wersji. Jednak nie było tak źle jak się spodziewałem :) trzeba było pomachać trochę kablami i po kłopocie. Nowy reason załadował po prostu wszystko na jeden kanał w głównym mixerze, który jest chyba największą kosą w 6. Wciąż nie ogarniam części jego funkcjonalności ale powolutku wszystkiego się nauczę :reasonsl: Wreszcie zaczyna to przypominać DAW-a z prawdziwego zdarzenia.
Będę musiał zmienić przyzwyczajenia dotyczące podłączania efektów pod instrumenty jak i wogóle przyzwyczajenia podłączania każdego instrumentu.

Nowe efekty nie powalają na podłogę - zwłaszcza Pulveriser nie przypadł mi do gustu. Najfaniejszy chyba z tego wszystkiego jest Alligator którym można zrobić naprawdę kosmiczne dźwięki i Neptune Pitch Adjuster, którym fajnie można podciągać sample/wokale pod daną tonację czy nute, dorabiać chórki. The Echo jeszcze nie zdążyłem obadać ale na dniach również nim się pobawie.

Czego mi też brakowało w poprzedniej wersji to zwykła ścieżka audio. Zawsze musiałem się obchodzić przez ładowanie do nn-xt(tu też będzie trzeba zmienić przyzwyczajenia). Ostatnio podłączam trochę klawisz i groovebox pod kompa i strasznie chujowo było ładować to wszystko do nnxt opcją samplingu(chociaż jeśli chodzi o zgrywanie pojedyńczych "one hit" sampli to sampler wygrywa). Teraz można po prostu nagrać ścieżkę bezpośrednio lub przeciągnąć sampel do sekwencera.


Teraz zadam kilka pytań.

Jak układacię perkę w reasonie? Redrum? Kong? Na jeden kanał wszystko czy osobno? Dla mnie jeżeli chodzi o robienie kicka i werbla wygrywa Kong. Resztę ładuje do Redruma.

Lubię układać perkę na step-sequencerze Redruma więc ostatnio nawet złożyłem sobie szablon combinatora który chyba najbardziej mi odpowiada czyli:
Mixer 14
2x redrum
2x kong
+ jakieś efekty.

1 kong jest do robienia głównego kicka, 2 kong do robienia głównego snare i ładuje je na pierwsze 2 kanały. Podłączam sobie je kabelkiem cv pod Redruma i wszystko pięknie śmiga :)

Ciekaw jestem jakie wy macie sposoby.


Inne pytanie tyczy się basu. W czym wykręcacie swoje basy? U mnie zazwyczaj jest to Thor. Potrzebuję porady jak wykręcić takie basy(niekoniecznie przy pomocy thora):
http://www.youtube.com/watch?v=WuGSeElQSf8 - 44s
http://www.youtube.com/watch?v=pFPFE7erzE4 - 1:55
http://soundcloud.com/ncamargo/blu-mar- ... or-nothing - 3:30

Inna sprawa to jak wykręcić takie pady:
http://www.youtube.com/watch?v=8AaKK7O-A0g - 0:32
http://www.youtube.com/watch?v=2qLSzwipvkw - 0:45 - 1:06

Te pady to niby zwykła piła a jednak nie do końca, zawsze wychodzą mi takie zajeżdżające uk hardcore a tutaj są takie "delikatne".

Może znajdzie się tu jakiś Synth Wizard który mi pomoże? :dnb:

Wogóle to proponuje byśmy się tu wymieniali wskazówkami jak wykręcić dany sound lub założyć oddzielny topic do tego(a może już taki istnieje tylko przegapiłem).


pozdrawiam dobranoc
mikez
 
Posty: 74
wwa

Postprzez dbhack » 07 lut 2012, 15:47

ja troszke w Logicu moge pomoc
dbhack
 
Posty: 12

Postprzez mikez » 03 mar 2012, 11:36

Dobra a jakieś wskazówki jak wykręcić taki głęboki drżący bas?
http://www.youtube.com/watch?v=wiAp1Vj3oJE

Próbuje zrobić to na ostro obciętej pile + sinus + chorus + troche unisona ale to nie to.
mikez
 
Posty: 74
wwa

Postprzez kabanowster » 03 mar 2012, 13:30

mikez napisał(a):Dobra a jakieś wskazówki jak wykręcić taki głęboki drżący bas?
http://www.youtube.com/watch?v=wiAp1Vj3oJE

Próbuje zrobić to na ostro obciętej pile + sinus + chorus + troche unisona ale to nie to.


Obrazek
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Postprzez mikez » 03 mar 2012, 16:11

a jak to przetłumaczyć na thora? nie mam tam fali square-saw.
inaczej - na jakiej fali i oscylatorach bazować?
mikez
 
Posty: 74
wwa

Postprzez kabanowster » 03 mar 2012, 16:40

na falach piłokształtnych
3 zdetunowane + unisono i otrzymujemy ścianę dźwięku
modulacja fazowa dla posmaku ale niekonieczna
całość jedzie clip distortion

na koniec mocny filtr dolnoprzepustowy i potem łagodny

limiter albo jakiś kompresor wskazany

wypiekać 30-60 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 250 stopni C
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Następna strona

Powrót do Sprzęt, studio i produkcja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość