Zakłócenia z PC

Sprzęt i oprogramowanie, tajemnice warsztatu | Hardware & production

Zakłócenia z PC

Postprzez Zvier » 30 sty 2012, 13:11

Używam karty Juli@

Obrazek

Niestety generuje mocne szumy w monitorach.
Przy podpięciu np zewnętrznego dysku to w monitorach słyszę skrzeczenie.
Jak ruszam myszką to słyszę ją w monitorach.
Przy samym pc słychać dość głośne szumy.

Próbowałem podpinać przez różne listwy (z bolcem, bez bolca i z jakimiś bajerami przeciw przepięciowymi).

Początkowo myślałem, że to skrzeczenie spowodowane jest tym, że urządzenia (pc, głośniki) wpięte są w jedną listwę. Jednak wczoraj zrobiłem test nagrywając laptopem to co idzie z peceta. Szumy są na dość wysokim poziomie (syczy gorzej niż na kaseciaku)..

Czy da się jakoś zminimalizować te zakłócenia? Czy np. wymiana płyty głównej przyniosłoby jakieś efekty?
Zvier
 
Posty: 6960

Postprzez Basebox » 30 sty 2012, 13:45

Hmmm, ciezki temat.
Od niedawna to masz czy zauwazyles to wczesniej ale nie przeszkadzalo ci to?

edit: To bylo lupie pytanie... heh...

A próbowałeś zmienić slot karty w kompie?
Znac to sie nie znam, ale na moje to wygląda jakby sama karta miała coś nie tak z uziemieniem, skoro syczy i przebija z HDD czy myszy ;]
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Postprzez Zvier » 30 sty 2012, 13:53

Wiesz, jak podgłośnię odpowiednio sygnał to zagłuszam te zgrzyty, syczenie z głośników. Jednak teraz potrzebuję nagrać sygnał z PC na laptopa bo to jest najprostsze rozwiązanie w projekcie który sobie wymyśliłem. Może uda mi się jeszcze nagrać to w obrębie samego PC.

Od początku tak miałem, jednak teraz zaczyna to przeszkadzać.
Zvier
 
Posty: 6960

Postprzez kabanowster » 30 sty 2012, 13:58

sprawdź kable np podłączając monitory pod zintegre
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Postprzez Zvier » 30 sty 2012, 14:40

kabanowster napisał(a):sprawdź kable np podłączając monitory pod zintegre

Kable są okej, sprawdzałem.

wyciszales wszystko w mikserze? sprawdzales czy to moze mic/line in/aux nie trzeszczy?

W julce jeśli nie połączy się odpowiednio wszystkiego w racku to wyjścia/wejścia są wyłączone. Sprawdzę jeszcze na wszelki wypadek.

W sumie mam coś takiego:

Obrazek
Z tego co pamiętam, trzeba było mieć dwa, żeby było stereo?

No ale dobra, monitory monitorami.. A co z poziomem szumu? Czy ta karta powinna aż tak syczeć? Jak odpalam presonusa to poziom głośności szumów jest m/w na poziomie przedostatniego suwaka ze screena.

http://audiostacja.pl/images/produkty/P ... e_over.jpg
Zvier
 
Posty: 6960

Postprzez cas_pl » 08 lut 2012, 16:57

a spróbuj podłączyć komp do prądu bez uziemienia(bez bolca) to mogą być szumy z sieci elektrycznej.
cas_pl
 
Posty: 1
Poznań

Postprzez Zvier » 10 lut 2012, 11:54

Dzięki za radę..


Próbowałem podpinać przez różne listwy (z bolcem, bez bolca i z jakimiś bajerami przeciw przepięciowymi).


:azbest:


Okazało się, że jak podpinam presonusa do komputera to zaczynają się skrzeki.
Szum też z niego pochodzi. Tragedia :lol:
Zvier
 
Posty: 6960

Postprzez Projekt Pi » 10 lut 2012, 20:08

Zvier napisał(a):Obrazek
Z tego co pamiętam, trzeba było mieć dwa, żeby było stereo?


Pierwsze co mi na myśl przyszło to żebyś spróbował di-boxa wpiąć, stereo też występują.
Avatar użytkownika
Projekt Pi
 
Posty: 1603
Mojżeszów


Powrót do Sprzęt, studio i produkcja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość