FL studio, side chain z kilku kanałów

Sprzęt i oprogramowanie, tajemnice warsztatu | Hardware & production

FL studio, side chain z kilku kanałów

Postprzez Aishenbai » 07 mar 2012, 16:46

Istnieje metoda z peak controlerem, ale ma jedną wadę, mogę go podpiąć w jedno miejsce. Jeśli chcę żeby wyciszało mi w miejscu snare i kicka, to muszę już podpiąć w dwóch miejscach, to powiedzmy jeszcze, że podepnę pod vol w mixerze i vol w sekwencerze, no ale jak bym chciał podpiąć jeszcze z trzeciego kanału to już nie mam specjalnie gdzie :( Macie jakieś pomysły? Bo wrzucenie kicka i snare na jeden kanał w mixerze raczej odpada. Może macie jakieś inne sposoby na sidechain? Wiem, że mogę ewentualnie automatyzację vol zrobić i w konkretnych miejscach przyciszyć, ale średnio mi się to widzi...
Aishenbai
 
Posty: 69

Postprzez kabanowster » 07 mar 2012, 18:37

z tego co pamiętam automatyzację kilku kontrolek da się podpiąć pod jeden kontroler
w ten sam sposób jak do wykresów.

nie trzeba klonować kontrolerów żeby kontrolowały kilka kanałów (właściwości)
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Postprzez Belzeboost » 07 mar 2012, 18:42

odsyłasz sygnał z kicka i snare dodatkowo na osobny kanał na który ustawiasz peak controller na mute. Możesz podczepić jeszcze trzeci instrument pod to wtedy sygnały z kicka i z trzeciego instrumentu będą szły na ten sam peak ;p

JA robie nawet tak, że odsyłam snary z breaków na osobny peak mimo, że praktycznie cały break filtruje jeden kanał ;p
Avatar użytkownika
Belzeboost
 
Posty: 217
heavy metal and rock of freakin electronic music !!!

Postprzez dual » 07 mar 2012, 21:19

Belzeboost napisał(a):odsyłasz sygnał z kicka i snare dodatkowo na osobny kanał na który ustawiasz peak controller na mute. Możesz podczepić jeszcze trzeci instrument pod to wtedy sygnały z kicka i z trzeciego instrumentu będą szły na ten sam peak ;p

JA robie nawet tak, że odsyłam snary z breaków na osobny peak mimo, że praktycznie cały break filtruje jeden kanał ;p


prawie nic nie zrozumialem... :lol:
WSPARCIE DLA CHROME'a NAAAAAAŁ!!!!!!! A, już jest, dzięki.
Avatar użytkownika
dual
 
Posty: 1574
Kapsztad

Postprzez Aishenbai » 07 mar 2012, 21:25

ja zrozumiałem... w reasonie i abletonie sidechainy są "troszkę" łatwiejsze heh... kto powiedział że fl studio jest najprostszym programem -.- toporne to jest strasznie
Aishenbai
 
Posty: 69

Postprzez Johnny! » 07 mar 2012, 21:27

tez zrozumialem pomimo ze nie uzywam FLa. jest to dosyc logiczne jesli chce sie zeby kilka zrodel sluzylo za połączony sygnal do sidechaina. i juz nie przesadzajcie, trudno zeby wszystko sie jednym kliknieciem zalatwialo.
Ostatnio edytowano 07 mar 2012, 21:28 przez Johnny!, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7572

Postprzez dual » 07 mar 2012, 21:28

@aishenbai- kwestia przyzwyczajenia w każdym z przypadków. ;)
WSPARCIE DLA CHROME'a NAAAAAAŁ!!!!!!! A, już jest, dzięki.
Avatar użytkownika
dual
 
Posty: 1574
Kapsztad

Postprzez Aishenbai » 07 mar 2012, 21:36

no, w abletonie są aż 3 kliknięcia :D
Aishenbai
 
Posty: 69

Postprzez dual » 07 mar 2012, 21:39

w flu pół :lol:
WSPARCIE DLA CHROME'a NAAAAAAŁ!!!!!!! A, już jest, dzięki.
Avatar użytkownika
dual
 
Posty: 1574
Kapsztad

Postprzez dual » 08 mar 2012, 02:02

jezu chryste, takie motywy są w fl-u??? :O

W sumie opcji x-y nie rozumiem... po co to jest? W mixerze 2xautomation clips robisz i masz to samo... czy nie?
WSPARCIE DLA CHROME'a NAAAAAAŁ!!!!!!! A, już jest, dzięki.
Avatar użytkownika
dual
 
Posty: 1574
Kapsztad

Postprzez blue print » 08 mar 2012, 02:05

:lol:
blue print
 
Posty: 9001

Postprzez kabanowster » 08 mar 2012, 02:13

x-y bo fajnie wygląda
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Postprzez Belzeboost » 08 mar 2012, 04:26

x y pozwala symulować ruch na osiach ox i oy

np: pod ox pan a pod oy volume i otrzymasz takie pseudo obracanie źródła dźwięku dookoła głowy. Ja Podpinam 4 efekty na raz w tym 2 odwrotnie proporcjonalnie.
Avatar użytkownika
Belzeboost
 
Posty: 217
heavy metal and rock of freakin electronic music !!!

Postprzez Basebox » 08 mar 2012, 09:55

ekhm, jak chcesz krecic trzema osiami w XY kontrolerze? :]
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Postprzez Aishenbai » 08 mar 2012, 12:38

Nie mam pada usb :(
Aishenbai
 
Posty: 69

Re: FL studio, side chain z kilku kanałów

Postprzez Diffusion » 10 kwi 2012, 17:32

yyyy... a Moze Formula controler ? w zasadzie mozesz 3 potencjomentry podpiac pod rozne peak Controlery i zsumowac dowolnie na ostatni czwarty Potencjometr. w zasadzie dobra rzecz. mozesz sobie dowolnie napisac jak ma sie to sumowac czy odejmowac czy co tam jeszcze chcesz :P jak dla mnie prosty i mily sposob :)
Diffusion
 
Posty: 25


Powrót do Sprzęt, studio i produkcja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości

cron