Recording Studio One 2

Sprzęt i oprogramowanie, tajemnice warsztatu | Hardware & production

Recording Studio One 2

Postprzez benek » 24 sie 2012, 13:35

Witam. Mam pytanie odnośnie recordingu w S1. Chodzi mi o nagrywanie dźwięku w czasie rzeczywistym z instrumentów VST. Np. robię jakiś bass na massivie układam go i chciał bym to nagrać w celu dalszej obróbki, tworzę ścieżkę audio wciskam nagrywanie, bass leci a nic się nie nagrywa. Pewnie popełniam błąd w konfiguracji input - output. Podpowie ktoś jak to skonfigurować by taki recording był możliwy? Karta dźwiękową jaką posiadam to Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music + Win7
benek
 
Posty: 128

Re: Recording Studio One 2

Postprzez benek » 25 sie 2012, 09:04

Z tego co się zorientowałem miałeś problemy i bo generalnie w S1 nie ma czegoś takiego jak nagrywanie z VST w czasie rzeczywistym :/ można jedynie zrobić tak: nagraj MIDI z VSTi, a następnie wykonaj na tracku prawym myszy: Transform to Audio Track.
Zawsze to coś:]

A tak jeszcze poza tematem ja też przeszedłem z FL na S1 i chyba nie żałuję choć najlepiej połączył bym te dwa programy w jeden wtedy było by idealnie :)
benek
 
Posty: 128

Re: Recording Studio One 2

Postprzez hectic » 25 sie 2012, 21:39

Jeśli chcesz sobie zgrać dźwięk z tracku na którym masz vst (na przykład Massive) wystarczy że zaznaczysz sobie ścieżkę midi na tracku i naciśniejsz Ctrl + B a presonu zrzuci Ci audio do nowego tracka. Proste i przyjemne :D
Mind overload
Avatar użytkownika
hectic
 
Posty: 7

Re: Recording Studio One 2

Postprzez kabanowster » 26 sie 2012, 09:42

a na mikserze nie da sie przekierować wyjścia na inny kanał? w kiubejs robi się to przez kanał FX bo bezpośrednio nie idzie, a potem już górki.

Ewentualnie polecam jakiś mini edytor wtyczkę np Edisona, który jest dla mnie jak szwajcarski scyzoryk.
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Re: Recording Studio One 2

Postprzez Basebox » 26 sie 2012, 10:38

kabanowster napisał(a):a na mikserze nie da sie przekierować wyjścia na inny kanał? w kiubejs robi się to przez kanał FX bo bezpośrednio nie idzie, a potem już górki.

Ewentualnie polecam jakiś mini edytor wtyczkę np Edisona, który jest dla mnie jak szwajcarski scyzoryk.
zamontuj za massive'm VST "Voxengo Span Recorder". Nagra ci wsyzstko to, co masz na kanale (oczywiście przed Voxengo, jak masz coś za nim, to tego nie nagra, logiczne)
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Re: Recording Studio One 2

Postprzez Johnny! » 26 sie 2012, 12:01

a że tak spytam - po co robić coś takiego? jest bounce to audio, wyjdzie na to samo przecież?
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7572

Re: Recording Studio One 2

Postprzez kabanowster » 26 sie 2012, 15:59

Tehnik napisał(a):a że tak spytam - po co robić coś takiego? jest bounce to audio, wyjdzie na to samo przecież?


Ja np preferuję nagrywanie żywcem "z palca". Robię parę długich ścieżek i potem wycinam dobre motywy. Dumanie nad tym "co tu narysować" bywa mało efektywne. Natomiast, gdy posiada się, powiedzmy 5 minut nagranych zgrzytów basowych wyszukanie "tego" czegoś jest prostsze i przychodzi samo.

Obadaj Billaina ;)

ps.
robie tak czesto juz podczas ustawiania syntha bo bywa że różne brzmienia są fajne i jeszcze "nie te" i warto je sobie zachować np jako jakies dodatki
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Re: Recording Studio One 2

Postprzez benek » 26 sie 2012, 16:35

hectic napisał(a):Jeśli chcesz sobie zgrać dźwięk z tracku na którym masz vst (na przykład Massive) wystarczy że zaznaczysz sobie ścieżkę midi na tracku i naciśniejsz Ctrl + B a presonu zrzuci Ci audio do nowego tracka. Proste i przyjemne :D


Własnie to odkryłem :D i chyba to powinno w zupełności wystarczyć:]
benek
 
Posty: 128

Re: Recording Studio One 2

Postprzez Johnny! » 26 sie 2012, 16:45

@kabanowster - no ale przeciez wszystko co sie "kręci" w trakcie nagrywania zapisuje sie w postaci sekwencji midi i danych automatyzacji i po zrobieniu bounce'a wszystko to jest odzwierciedlone, takze nie rozumiem po co utrudniac zycie sobie i robic jakies szalone routingi z zapisywaniem audio na zywca - jak to nie leci przez jakis zewn hardwareowy procesor, to autentycznie nie widze zbytnio sensu ;)
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7572

Re: Recording Studio One 2

Postprzez benek » 26 sie 2012, 18:18

A jak bym chciał uzyskać coś takiego: mam jakiś reese już w audio nakładam Glitcha i chciał bym to nagrać jednocześnie majstrując w Glitch by następnie powycinać fajne elementy. W ten sposób można uzyskać niezłe motywy na "przejścia".
benek
 
Posty: 128

Re: Recording Studio One 2

Postprzez kabanowster » 26 sie 2012, 20:30

@tehnik tak, a dla mnie to jest robienie na około, przyzwyczaiłem się do pracy z edisonem który jest pod tym względem świetny. Nagrywasz i już możesz wycinać i wklejasz tylko wybrane fragmenty nie brudząc sobie projektu zbędnymi ścieżkami i rysunkami. Kwestia przyzwyczajenia i stylu pracy ;)
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Re: Recording Studio One 2

Postprzez benek » 01 wrz 2012, 12:16

@tehnik a jest możliwość zapisu automatyki w czasie rzeczywistym efektów podpiętych na przykład pod massiva?
benek
 
Posty: 128

Re: Recording Studio One 2

Postprzez Johnny! » 01 wrz 2012, 12:24

nie rozumiem pytania
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7572

Re: Recording Studio One 2

Postprzez benek » 01 wrz 2012, 12:42

Tehnik napisał(a):nie rozumiem pytania



tzn. powiedzmy podpinam pod massiva jakiś filtr i chciał bym po wciśnięciu REC żeby ruchy gałką/gałkami z tego filtra też nagrywały się wraz z śladem midi. Da się to zrobić Bo w przypadku śladów audio jest chyba coś takiego jak Event FX a jak jest z midi?
benek
 
Posty: 128

Re: Recording Studio One 2

Postprzez Johnny! » 01 wrz 2012, 18:20

nadal nie rozumiem - co znaczy "podepne pod massive'a"? wrzucisz na kanał na ktorym jest massive, czy jakis jego filtr wbudowany chcesz modulowac?

w kazdym razie wiekszosc wtyczek udostepnia wiekszosc swoich parametrow do automatyzacji, wiec nie powinno byc z tym problemow. odpalilem S1 zeby sprawdzic i przy wlaczonym nagrywaniu zapisaly sie dane automatyzacji ktore zrobilem kręcąc gałkami w Massivie za pomocą myszki (bo ze z kontrolera midi dziala to oczywiste). w sumie nie każdy DAW wychwytuje automatyzacje "z myszki" wiec jest to niewatpliwie spory plus Studio One, szczegolnie dla ludkow nie posiadajacych zadnego kontrolera midi
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7572

Re: Recording Studio One 2

Postprzez benek » 01 wrz 2012, 22:00

Właśnie chodzi mi o zewnętrzny filtr a nie wbudowany w massiva:] sory, że tak nie składnie to objaśniłem.
benek
 
Posty: 128

Re: Recording Studio One 2

Postprzez Johnny! » 02 wrz 2012, 19:42

działa na Massivie, będzie działać też na każdej innej wtyczce pod warunkiem że udostepnia dany parametr DAWowi do automatyzacji, raczej wiekoszosc wtyczek udostepnia, przynajmniej te uzyteczne najbardzej jak cutoff, res czy lfo rate itp ;)
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7572

Re: Recording Studio One 2

Postprzez Basebox » 03 wrz 2012, 00:38

benek napisał(a):Właśnie chodzi mi o zewnętrzny filtr a nie wbudowany w massiva:] sory, że tak nie składnie to objaśniłem.
powinno działać bez problemu - w sensie, z zewnetrznego filtra w zasadzie powinno ci bez problemu nagrywac automatyzacje, chyba ze producent filtra cos spierdolil w kodzie.
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Re: Recording Studio One 2

Postprzez Johnny! » 09 paź 2012, 18:22

nagrywanie wyjścia z innego busa będzie możliwe w nadchodzącym niedługo darmowym updacie v2.5 :)
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7572

Re: Recording Studio One 2

Postprzez benek » 09 paź 2012, 21:17

Tehnik napisał(a):nagrywanie wyjścia z innego busa będzie możliwe w nadchodzącym niedługo darmowym updacie v2.5 :)

Czyli jak rozumiem będzie możliwe nagrywanie w taki sam sposób jak na abletonie?
Wiadomo kiedy dokładnie ta aktualizacja?
benek
 
Posty: 128

Re: Recording Studio One 2

Postprzez a.trax » 27 paź 2012, 11:26

Avatar użytkownika
a.trax
 
Posty: 26


Powrót do Sprzęt, studio i produkcja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości

cron