FL studio a lagi

Sprzęt i oprogramowanie, tajemnice warsztatu | Hardware & production

FL studio a lagi

Postprzez Aishenbai » 05 gru 2012, 20:46

Zauważył ktoś, że fl studio muli się znacznie szybciej niż np. ableton przy podobnej ilości uruchomionych wtyczek? Ogólnie fl studio muli jak cholera, mam 4 GB ramu( wiem, że teraz to mało, ale kilka lat temu ludzie robili na takim sprzęcie tracki, więc musi dawać radę), dźwiękówkę od m-audio, i niezależnie czy ustawię sterowniki asio, czy asio for m-audio to przy większej ilości wtyczek fl zaczyna trzeszczeć jak pojebany. Nawet jeśli buffor mam ustawiony w na maksa( chociaż w sumie testowałem już wszystkie możliwe ustawienia).

Na samym początku jest spoko, ale powiedzmy, że jak zrobię perkę, taką bardzo prostą, na każdy sampel nałożę tylko kompresor i eq, dodam do tego subbass, jakiś mid bass i przy miksowaniu tego ostatniego już powoli zaczyna się zacinać. A jakbym chciał zrobić kawałek ala skrillex i dać kilka różnych basów, leadów, laserów i dinozaurów, to nie ma szans, żebym był w stanie to odsłuchać z poziomu fla. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zgrywać pojedyncze ścieżki do wave'ów i dopiero potem miksować. Czy wy robiąc kawałek i powiedzmy wsadzając w niego z kilka syntezatorów+ jakieś elementy tła z delayem, reverbem etc. nie macie problemów z płynnością odtwarzania? I jak ewentualnie sobie z tym radzicie.
Aishenbai
 
Posty: 69

Re: FL studio a lagi

Postprzez betonowen » 05 gru 2012, 21:14

nagrywaj sekwencje i je odtwarzaj zamiast grac

ponakladaj efekty, wyeksportuj i powkladaj spowrotem jako audio
Avatar użytkownika
betonowen
 
Posty: 1498

Re: FL studio a lagi

Postprzez Basebox » 05 gru 2012, 21:39

wroc do poprzedniego FL'a lub ogranicz sobie jakeis procesy w windzie. Also, jak masz 7 czy 8 i 4 GB ramu to nie dziw sie ze moze ci szybciej zamulac sprzet. (no ale to taka moja teoria, wszak zadnej specyfikacji nie podales).
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Re: FL studio a lagi

Postprzez Aishenbai » 05 gru 2012, 23:43

Intel Pentium D 3,2 GHZ dwa rdzenie niby( chociaż z tego co mi wiadomo, to procek nie odgrywa tutaj większej roli)
4 gb ramu ddr3 chyba ale głowy nie dam, no najnowszy wiedźmin czy skyrim mi ładnie chodzi...
M-Audio Audiophile 2496
win 7 32 bit
fl studio 10

problem taki miałem również na poprzednim kompie, na lapku kumpla, na sprzęcie świeżo po formacie, moje pytanie generalnie brzmi, czy robicie CAŁY kawałek, łącznie z miksem każdego pojedynczego sampla i syntezatora, obwiedniami, lfo w jednej sesji czy zgrywacie to jakoś do audio? problem występował również na fl 9
Aishenbai
 
Posty: 69

Re: FL studio a lagi

Postprzez fullarity » 07 gru 2012, 02:46

win 7 32 bit + 4 giga ramu, w grafice pewnie z 1 giga będzie. 32 bitowy system więcej jak 4 giga nie obsłuży, liczy się cały ram + ram w grafice. W rezultacie w tym przykładzie co podałem zostaje 3 giga na winde. windows 7 łyknie z 1,5 giga do działania, jakieś pierdoły w postaci gg, itp łyknie z 500 mega, zostaje Ci z 1 giga na projekt w fl. zmień system na 64 bity, no i zainstaluj najnowsze stery do m-audio.
Sprawdziłbym też, czy na wbudowanej karcie muzycznej na Asio4All też tak muli jak w przypadku m-audio, bo jak nie to masz winowajce.

Ja swoje projekty robie na lapie, zauważyłem jednak że jak mam bluetootha włączonego czy to w przypadku karty wbudowanej czy w przypadku zewnetrznej , fl dużo bardziej wolniej chodzi gdy bluetooth jest włączony. Nie wiem czemu, poprostu go wyłączam na czas korzystania z fl :)
Obrazek
Avatar użytkownika
fullarity
 
Posty: 209
Toruń

Re: FL studio a lagi

Postprzez Aishenbai » 07 gru 2012, 11:04

Asio i asio for m audio jak już mówiłem, sprawdzałem zarówno jedne jak i drugie. Sterowniki mam również aktualne. Czyli tak jak myślałem, więcej ramu mi potrzeba i system który to obsłuży :P Wy po ile macie ramu skoro jesteście w stanie skończyć cały projekt w jednej sesji?
Aishenbai
 
Posty: 69

Re: FL studio a lagi

Postprzez Aishenbai » 07 gru 2012, 14:44

Zależy od wtyczki też :P Chyba najbardziej zamulającą wtyczką jaką miałem przyjemność uruchomić jest H-delay od wave'sów :P

Aha i na jakim sofcie robisz? Też FL studio? Bo jak mówiłem, w abletonie wyglądało to znacznie lepiej.
Aishenbai
 
Posty: 69

Re: FL studio a lagi

Postprzez cypo » 07 gru 2012, 17:58

fullarity napisał(a):windows 7 łyknie z 1,5 giga do działania, jakieś pierdoły w postaci gg, itp łyknie z 500 mega, zostaje Ci z 1 giga na projekt w fl

mi win 7 64bit ze wszystkimi pierdołami, odpalonym firefoxie zjada 1,15GB, więc chyba troszkę przesadzasz ;)
cypo
 
Posty: 621

Re: FL studio a lagi

Postprzez Yabol » 14 gru 2012, 00:17

Dustrialcore napisał(a):fl ma ten problem że nie ma opcji zamrażania efektów, dlatego muli bo jest większe zużycie procesora i pamięci, gdyby była możliwość zafreezowania to nie trzeba by było eksportować tracków do pliku i wtedy spadłoby zużycie komponentów




ale jest opcja smart disable ;)


Poza tym, koledze dzieje się coś niedobrego - ja czasami dobijam do 100% zużycia procka i bez problemu śmiga na 10ms latencji - a projekty są w pizde rozbudowane.

Mam 3 letni sprzęt - Phenom II 3,4Ghh x 4 + 4 Gb ramu
Yabol
 
Posty: 1577
Hi there! Would You like to sign my petition?


Powrót do Sprzęt, studio i produkcja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron