FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Sprzęt i oprogramowanie, tajemnice warsztatu | Hardware & production

FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez RVerbal » 07 lut 2013, 22:44

Mam Vestaxa Typhoon jako kartę dźwiękowa, chcę podłączyć mikrofon i nagrać wokal w FL Studio. W mixerze w "Input" pokazuje mi "none". Sterownik dźwięku to "ASIO for Typhoon". Co powinienem zrobić?
ObrazekObrazekObrazek
Avatar użytkownika
RVerbal
 
Posty: 3261
banned

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez cypo » 08 lut 2013, 00:42

nie znam się na mikrofonach, ale przychodzi mi do głowy zasilanie phantom, twoj mic nie wymaga takiego ? ten vestax ma takie zasilanie ?
cypo
 
Posty: 621

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez Basebox » 08 lut 2013, 13:16

co poszuklaj w dokumentacji Vestax'a jak podpiąć mic'a pod FL.

Być ten Vestax obsluguje mikrofon tylko z jakims dedykowanym softem - cos jak Traktor od NI (wspolpracuje tylko z kartami NI Audio). Jednak moze i tu idzie zrobic jakis myk w rejestrze Windows'a ktory odblokuje w ten sposob Vestax'a na inne programy.
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez Johnny! » 08 lut 2013, 13:32

Co ty za glupoty piszesz Basebox, pokazać ci jak Traktor smiga z kazdym interfejsem bez żadnych sztuczek? :lol:

Ten Vestax w ogole udostępnia mikrofon jako wejście w interfejsie? Bo cos mi mówi ze przepuszcza go od razu na wyjście na kontrolerze. Gdyb było inaczej mialbys cos do wyboru a nie tylko "none" niezależnie od tego czy cos było by podłączone czy nie. Sprawdź czy w windowsowych ustawieniach audio masz jakies wejścia z tego vestaxa - jesli nie to od razu odpuść sobie instalacje asio4all.

Przykleiliscie sie do typu mikrofonu, jak jemu soft w ogole wejścia nie widzi - czytajcie ze zrozumieniem.
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7569

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez kabanowster » 08 lut 2013, 14:09

j/w sprawdź w opcjach sterów (asio vestax) czy masz ustawiony input z mica
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez Basebox » 08 lut 2013, 17:16

Tehnik napisał(a):Co ty za glupoty piszesz Basebox, pokazać ci jak Traktor smiga z kazdym interfejsem bez żadnych sztuczek? :lol: .
pisze co czytalem, ludzie mieli problemy z obsluga Traktora z innymi interfejsami. musieli pomodzic cos w rejestrze zeby im lapalo i czytało timecody z plyt. Ale z checia zobacze smiganie bez sztuczek.
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez RVerbal » 09 lut 2013, 22:17

Dziękuję za odpowiedzi.

Tehnik napisał(a):Sprawdź czy w windowsowych ustawieniach audio masz jakies wejścia z tego vestaxa - jesli nie to od razu odpuść sobie instalacje asio4all.

Tak, mam.

Obrazek
To z lewej to wejście mikrofonowe.
Wydaje mi się, że problem jest czysto programowy. Mikrofon, który chcę podłączyć to Audiotechnica MB3K.
ObrazekObrazekObrazek
Avatar użytkownika
RVerbal
 
Posty: 3261
banned

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez Johnny! » 10 lut 2013, 16:40

Basebox napisał(a):
Tehnik napisał(a):Co ty za glupoty piszesz Basebox, pokazać ci jak Traktor smiga z kazdym interfejsem bez żadnych sztuczek? :lol: .
pisze co czytalem, ludzie mieli problemy z obsluga Traktora z innymi interfejsami. musieli pomodzic cos w rejestrze zeby im lapalo i czytało timecody z plyt. Ale z checia zobacze smiganie bez sztuczek.

no ale to mów że chodzi Ci o Traktor Scratch bo to jest zupełnie inna bajka ;)

@ RVerbal - spytam inaczej - pod jakimś edytorem typu audacity mozesz z tego majka nagrywać? czy to tylko drivery asio go nie obslugują?
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7569

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez RVerbal » 11 lut 2013, 22:20

W Audacity działa, w Traktorze nie działa, a w FL Studio działa, ale nie chce się nagrywać. Niby mam ASIO, ale wyskakuje mi błąd, spróbuję z ASIO4ALL.
ObrazekObrazekObrazek
Avatar użytkownika
RVerbal
 
Posty: 3261
banned

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez Basebox » 12 lut 2013, 17:06

@Tehnik - dla mnie Traktor to Traktor, w szczegoly miedzy wersjami sie nie zaglebialem poki z tego nie korzystam na codzien ;]

@Dustrialcore Ale co mu po Edisonie skoro mu FL nie widzi żadnego sygnału wejscia?
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez Johnny! » 12 lut 2013, 19:17

no nie Bejsik, bo Traktor Pro jest sprzedawany 'samodzielnie' a Traktor Scratch tylko z dedykowanym interfejsem - kolosalna różnica :)
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7569

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez Basebox » 12 lut 2013, 23:44

Dustrialcore napisał(a):
Basebox napisał(a):
@Dustrialcore Ale co mu po Edisonie skoro mu FL nie widzi żadnego sygnału wejscia?


RVerbal napisał(a):W Audacity działa, w Traktorze nie działa, a w FL Studio działa, ale nie chce się nagrywać. Niby mam ASIO, ale wyskakuje mi błąd, spróbuję z ASIO4ALL.

więc wracamy do początku
W mixerze w "Input" pokazuje mi "none".
zatem to ciekawe, działa mu Input z mic'a ale nie może go ustawić w FL'u ;D
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez RVerbal » 14 lut 2013, 00:04

Basebox napisał(a):
W mixerze w "Input" pokazuje mi "none".
zatem to ciekawe, działa mu Input z mic'a ale nie może go ustawić w FL'u ;D

Ano właśnie.

ciekawe jaką dal kartę dzwiekową w ustawieniach

Nie rozumiem. Mam ustawioną kartę dźwiękową z Typhoona, zarówno w ustawieniach systemowych, jak i FLowych.
ObrazekObrazekObrazek
Avatar użytkownika
RVerbal
 
Posty: 3261
banned

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez kabanowster » 14 lut 2013, 13:51

RVerbal napisał(a):W Audacity działa, w Traktorze nie działa, a w FL Studio działa, ale nie chce się nagrywać. Niby mam ASIO, ale wyskakuje mi błąd, spróbuję z ASIO4ALL.



jaki błąd
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Re: FL Studio - nie wykrywa mikrofonu

Postprzez RVerbal » 17 lut 2013, 00:05

Chuj, instalnąłem ASIO4ALL i działa. Widocznie ASIO For Typhoon nie jest w jakiś sposób obsługiwane. Przepraszam za niepotrzebne zamieszanie i dziękuję za odpowiedzi :)
ObrazekObrazekObrazek
Avatar użytkownika
RVerbal
 
Posty: 3261
banned


Powrót do Sprzęt, studio i produkcja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron