Mały problem z interfejsem audio [Lexicon Alpha]

Sprzęt i oprogramowanie, tajemnice warsztatu | Hardware & production

Mały problem z interfejsem audio [Lexicon Alpha]

Postprzez Suptal » 19 lut 2013, 19:37

Cześć!
Mam problem z niedawno zakupionym interfejsem audio Lexicon Alpha.
Mój system to win7 32bit sp1.
Problem polega na tym, że windows nie wykrywa żadnych urzadzeń do nagrywania.
[Z odtwarzaniem muzyki nie ma problemu]

Screen:
Obrazek

Jak widać na screenie "pokaż wyłączone/odłączone urządzenia" mam zaznaczone.
Sterowniki zainstalowane, zarówno te najnowsze ze strony producenta jak i te z płyty.
Kilkukrotne próby deinstalacji oraz ponownej instalacji sterowników nie przyniosły żadnych rezultatów.
Próbowałem również zainstalować interfejs na innym pc z win7 oraz na laptopie z win xp. Wszędzie występuję ten sam problem.


Napisałem maila do producenta, a Ci odpisali, że mam przeinstalować sterowniki hehe.
Jestem w kropce. Nie wiem czy sprzęt ma usterkę i odsyłać go na gwarancję...
Jakie jest Wasze zdanie?

Pozdrawiam!
:gimp:
Avatar użytkownika
Suptal
 
Posty: 6661
Leszno

Re: Mały problem z interfejsem audio [Lexicon Alpha]

Postprzez cypo » 19 lut 2013, 20:17

przecież pokazuje to urządzenie w zakładce nagrywanie...
cypo
 
Posty: 621

Re: Mały problem z interfejsem audio [Lexicon Alpha]

Postprzez Suptal » 19 lut 2013, 20:49

A gdzie mikrofon, linia, stereo mix? :)
:gimp:
Avatar użytkownika
Suptal
 
Posty: 6661
Leszno

Re: Mały problem z interfejsem audio [Lexicon Alpha]

Postprzez Johnny! » 20 lut 2013, 21:46

Suptal napisał(a):A gdzie mikrofon, linia, stereo mix? :)

to nie soundblaster, wyboru źródła pewnie dokonujesz w jakiejś aplikacji dołączonej do driverów. zajrzyj do instrukcji, nie wierzę że nie ma tam opisanego sposobu wyboru źródła nagrywania. raczej mało prawdopodobne żeby coś było uszkodzone, rozeznaj się w oprogramowaniu do interfejsu i tyle.
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7569

Re: Mały problem z interfejsem audio [Lexicon Alpha]

Postprzez Suptal » 22 lut 2013, 20:08

Tehnik napisał(a):
Suptal napisał(a):A gdzie mikrofon, linia, stereo mix? :)

to nie soundblaster, wyboru źródła pewnie dokonujesz w jakiejś aplikacji dołączonej do driverów. zajrzyj do instrukcji, nie wierzę że nie ma tam opisanego sposobu wyboru źródła nagrywania. raczej mało prawdopodobne żeby coś było uszkodzone, rozeznaj się w oprogramowaniu do interfejsu i tyle.

Jedyne oprogramowanie dodawane do interfejsu to Cubase, a sterowniki działają na zasadzie sound blastera, czyli z poziomu windowsa. Brak tutaj jakiegokolwiek dodatkowego panelu do regulacji.
:gimp:
Avatar użytkownika
Suptal
 
Posty: 6661
Leszno

Re: Mały problem z interfejsem audio [Lexicon Alpha]

Postprzez Johnny! » 23 lut 2013, 03:42

http://www.lexiconpro.com/en-US/software drivery stąd instalowałeś?

przebrnąłem przez manuala - jak masz podłączone coś pod liniowe - wyłącza się wejście mikrofonowe, czyli inaczej albo z przodu coś podłączasz albo z tyłu - dlatego nie ma opcji wybierania źródła bo robi się to jakby sprzętowo. próbowałeś coś podłączać i nagrywać/odsłuchać?
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7569

Re: Mały problem z interfejsem audio [Lexicon Alpha]

Postprzez Suptal » 11 mar 2013, 20:52

Znalazłem rozwiązanie 8)

@Tehnik - jasne że próbowałem nagrywać, ale jak tu nagrywać skoro nawet nie mogę wybrać źródła nagrywania. Jeżeli chodzi o mikrofon i inne instrumenty, to podejrzewam że wszystko dzieję się automatycznie po podłączeniu danego urządzenia. Jednak gdy chodzi o nagrywanie what u hear/stereo mix, to producenci ostatnimi czasy lecą sobie w chuja i pomijają taką opcję.

Cytuję:
The usual method for recording sounds playing on the computer is to set the recording input to "Stereo Mix".
This method is specific to Windows, and sadly is often not available on modern machines (particularly with Vista and Win 7).

Dupę ratuje malutki programik o nazwie SoundLeech. Wystarczy kliknąc start i programik zaczyna wszystko "co słyszymy" nagrywać w 44.1 kHz stereo WAV. Prosta sprawa :)

Dzięki za pomoc Tehnik.

Pozdro :dnb:
:gimp:
Avatar użytkownika
Suptal
 
Posty: 6661
Leszno


Powrót do Sprzęt, studio i produkcja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość