Problem z reason 5

Sprzęt i oprogramowanie, tajemnice warsztatu | Hardware & production

Problem z reason 5

Postprzez Atawista » 08 paź 2013, 21:45

Małe pytanko: czy jest możliwość podpięcia do reasona 5 normalnej komputerowej klawiatury tak, by działała jako keyboard? Niestety takowego nie posiadam, hajsu brak, a idea podpięcia normalnej klawirki wydaje mi się tak oczywista i genialna zarazem że nie wierzę żeby nie było takiej opcji. Kumpel mi mówił że coś takiego hula w fl`u, a mi strasznie ciężko przychodzą melodie kiedy mam je "narysować"
Atawista
 
Posty: 43

Re: Problem z reason 5

Postprzez Basebox » 09 paź 2013, 14:49

Z tego co wiem, istnieje jakiś program pokroju "virtual MIDI keyboard" czy coś takiego. Dodatkowo instalujesz Midiyoke, czyli program tworzący witualne porty MIDI w systemie. Geneza jest taka; iż konfigurujesz VMK żeby słał komunikaty MIDI do jednego z portów MY a Reason odbiera komunikaty z tego samego portu.

Nie wiem tylko czy VMK może działać w trybie globalnym, tzn. że nawet jak nie jest aktywny lub jest zminimalizowany, to mimo wszystko będzie reagować na wciśnięte klawisze. Bo jeżeli nie, to będzie musiałbyć zawsze aktywny i zawsze na wierzchu.
Druga sprawa - skróty klawiaturowe w Reasonie, jak się da to należy je wyłączyć podczas grania, bo nagle jakieś dziwne okienka Ci powyskakują ;] (no chyba ze VMK będzie na wierzchu, wtedy sprawa rozwiązuje się sama ;) )

http://sourceforge.net/projects/vmpk/ link do VMK
Z tego co czytam, to chyba VMK instaluje RtMIDI czyli odpowiednik MidiYoke zatem powinno sie obejsc bez tego drugiego.
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Re: Problem z reason 5

Postprzez Atawista » 09 paź 2013, 20:30

Wow! Serdeczne dzięki, udało się, działa zajebiście, dokładnie o to chodziło:)!
Atawista
 
Posty: 43

Re: Problem z reason 5

Postprzez RmSeek » 10 paź 2013, 14:28

Nie pamiętam czy w 5 to działało, ale w 7 wystarczy wcisnąć F4 i jest klawiaturka z różnymi bajerami, jak np. shift jako sustain. W wersji 6 kojarzy mi się, że też była ta opcja, ale pewny nie jestem. Na wszelki wypadek przetestuj ten klawisz (F4) :)

pzdr

EDIT:
Z tego co patrze na necie to chyba od wersji 4 jest już klawiaturka ekranowa.
RmSeek
 
Posty: 37

Re: Problem z reason 5

Postprzez Basebox » 10 paź 2013, 15:03

ale tu chodzi o wygrywanie melodii klawiaturą komputerową a nie myszką na ekranie. no chyba ze to F4 rowniez daje taka opcje, wtedy pardon. ;)

edit: miałeś racje - jest taka opcja :)
Do I need a MIDI keyboard to use Reason?
You don't absolutely need one, but we recommend using one for the best possible Reason experience. If you don't have one, the on-screen keyboard (accessible by pressing F4) lets you play the instruments with your computer mouse or computer keyboard.[/b]
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.


Powrót do Sprzęt, studio i produkcja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron