Problem z kartą dźwiękową

Sprzęt i oprogramowanie, tajemnice warsztatu | Hardware & production

Problem z kartą dźwiękową

Postprzez Chaser » 17 lut 2015, 22:39

Siema. Dla was zapewne będzie to problem małostkowy, niewarty uwagi, bo chodzi o zintegrowaną kartę... ale strasznie mi ten problem utrudnia funkcjonowanie w świecie muzyki. Mianowicie - Kupiłem sobie laptop Dell E6400, który standardowo ma mi posłużyć do przesłuchiwania setów i beatport. Dodatkowo - Z uwagi na moją przeprowadzkę do innego miasta jestem odcięty od sprzętu do miksowania, więc chciałem to sobie zrekompensować zajmując się miksowaniem muzyki w abletonie. No i problem jest taki, że z tego kompuksa dźwięk brzmi masakrycznie... Po prostu nie da się słuchać muzyki. Wszystko brzmi płasko i brudno, jest syf.
Wcześniej przez wiele lat miałem innego kompa Dell + słuchawki HD25 i słuchanie muzyki na takim zestawie sprawiło mi przyjemność, było wystarczające. Teraz przesiadłem się na innego kompa i jest dno. Wszystko brzmi syfiasto... Zrobiłem reinstalke sterowników i jest to samo... W czym może być problem? ...bo nie wierzę, że ta karta dźwiękowa po prostu tak brzmi, bo po prostu nie da się z niej słuchać czegokolwiek....
Karta może być jakoś walnięta? Kwestia jakiś ustawień w sterownikach/sofcie? Postawienie na nowo systemu coś może pomóc?
Jak ktoś ma jakiś pomysł, to piszcie proszę. Dzięki
Avatar użytkownika
Chaser
 
Posty: 2309
Czeluść

Re: Problem z kartą dźwiękową

Postprzez DESS# » 18 lut 2015, 08:55

zainstaluj asio4all i w ablu czejknij co słychać czy jest rożnica gdy tam zmieniasz sterownik dzięku. Jesli jest to stery dedykowane do karty sa do dupy a jesli nie to karta obsysa.

edyta:
zanim zacznijesz zabawe zobaczy czy w ustawieniach windy nie masz żadnych "ulepszeń" załączonych.

edyta2:
może być jeszcze jakiś schowany soft do karty który wpływa na dzwięk.
DESS#
moderator
 
Posty: 2488
727

Re: Problem z kartą dźwiękową

Postprzez Chaser » 18 lut 2015, 09:50

Super, dzięki za porady. Dziś będę walczył.
Avatar użytkownika
Chaser
 
Posty: 2309
Czeluść

Re: Problem z kartą dźwiękową

Postprzez Basebox » 18 lut 2015, 16:16

Sprawdziłbym też przy okazji jaki chipset od audio siedzi w obydwu dellach. Ale obstawiam że w jednym i drugim przypadku siedzi jakiś Realtek. Generalnie na jakieś cuda w audio w tym zakresie nbym nie liczyłm, no ale jak z wczesniejszym lapkiem tobie pasilo, to moze i tu się uda.
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Re: Problem z kartą dźwiękową

Postprzez Chaser » 18 lut 2015, 16:47

Basebox napisał(a):Sprawdziłbym też przy okazji jaki chipset od audio siedzi w obydwu dellach.

Z tym będzie trochę problem, bo stary komputer poszedł już na śmietnik... w każdym razie i tak nie bardzo się orientuję czym jest chipset od audio i gdzie znajdę o nim informację.

Basebox napisał(a):Generalnie na jakieś cuda w audio w tym zakresie bym nie liczył, no ale jak z wcześniejszym lapkiem tobie pasiło, to moze i tu się uda.

No przecież nie mam jakiś wielkich wymagań od integry... :) Jeśli odtwarzam kupione mp3 czy też oryginalny album i brzmi to jak jakość 92 kb/s, no to coś jest nie halo...
Mogę to porównać w ten sposób - Kupujesz nowe auto, więc spodziewasz się, że muzyka choć gra na fabrycznym systemie audio, to zapewni Ci czyste i przyjemne brzmienie, które zadowoli każdego laika.
W przypadku tego komputera muzyka brzmi jak z podróżnego radyjka na dwie baterie AA, kupionego na bazarze od Wietnamczyka za 10zł :lol: Pokombinuję po pracy i dam znać :)
Avatar użytkownika
Chaser
 
Posty: 2309
Czeluść

Re: Problem z kartą dźwiękową

Postprzez goro » 19 lut 2015, 05:43

<standardowa porada informatyka>
Prosze zrestartowac komputer.
</porada>

Sprawdz w panelu sterowania dla urzadzen dzwiekowych - zakladka zaawansowane - jaki masz ustawiony domyslny format odwarzania (np. 16bit, stereo 44100 Hz) i sprawdz czy zmiana na inne cos daje. Niektore kodeki brzmialy dobrze tylko dla okreslonej opcji (np. 48kHz)

Moze tez cos byc nie tak z samym gniazdem / kablem.
Avatar użytkownika
goro
ten zly
 
Posty: 1947
break.fm

Re: Problem z kartą dźwiękową

Postprzez Basebox » 19 lut 2015, 13:14

Chaser napisał(a):
Basebox napisał(a):Sprawdziłbym też przy okazji jaki chipset od audio siedzi w obydwu dellach.

Z tym będzie trochę problem, bo stary komputer poszedł już na śmietnik... w każdym razie i tak nie bardzo się orientuję czym jest chipset od audio i gdzie znajdę o nim informację.

jak pamiętasz nazwę modelu starocia to pogooglaj pod katem jego recenzji, testów lub instrukcji obsługi (tam powinno być jakiś wykaz tego jakie moduły gdzie siedzą) tudzież gdzieś na forach.

Basebox napisał(a):Generalnie na jakieś cuda w audio w tym zakresie bym nie liczył, no ale jak z wcześniejszym lapkiem tobie pasiło, to moze i tu się uda.

No przecież nie mam jakiś wielkich wymagań od integry... :) Jeśli odtwarzam kupione mp3 czy też oryginalny album i brzmi to jak jakość 92 kb/s, no to coś jest nie halo...
Mogę to porównać w ten sposób - Kupujesz nowe auto, więc spodziewasz się, że muzyka choć gra na fabrycznym systemie audio, to zapewni Ci czyste i przyjemne brzmienie, które zadowoli każdego laika.
W przypadku tego komputera muzyka brzmi jak z podróżnego radyjka na dwie baterie AA, kupionego na bazarze od Wietnamczyka za 10zł :lol: Pokombinuję po pracy i dam znać :)[/quote]
Wiesz, wszystko kwestia gustu, idzie się przyzwyczaić czy coś. ale z gówna bicza nie ukręcisz, więc jak układ DAC jest gówniany to na nic cała robota.

Sam kiedyś słuchałem muzyki z laptopa przez gniazdko i parę modeli ale jedne dławiło basy a inne spłaszczały dźwięk i kombinowanie z ustawieniami chuja dawały.
Hmmm jest jeszcze kwestia taka, że może ten lapek nie potrafi napędzić tych HD25 (impedancja za słaba) ale raczej wątpie, w końcu to nie są jakieś wygórowane słuchawki.
Basebox
moderator
 
Posty: 9132
Rozpoznawalny diler towaru w klubach.

Re: Problem z kartą dźwiękową

Postprzez Chaser » 21 lut 2015, 13:06

Dzięki za pomoc, ale status problemu już się trochę zmienił... Po walce ze sterownikami w końcu jeden z nich zupełnie się zblokował i nie dało się go odinstalować. Podjąłem decyzję, że postawie na nowo system, ale z tym też miałem problem... cała sprawa opisana tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2990819.html

A więc - System został postawiony na nowo. Zanim zdążyłem zainstalować sterownik dźwięku, wyskoczyło mi okienko "Kreator znajdowania nowego sprzętu", z komunikatem - "Ten kreator pomaga zainstalować oprogramowanie dla: Urządzenie modemowe na magistrali High Definition Audio". Napiszę teraz w punktach co zrobiłem:

1. Przeprowadziłem próbę zainstalowania sterownika za pośrednictwem tego kreatora. Niestety bez skutku.
2. Spróbowałem zainstalować sterownik (ITD Audio), pobrany ze strony producenta, dedykowany do modelu E6400. Niestety nie udało się... Wyświetlił się komunikat - Wykryte urządzenie nie jest obsługiwane przez oprogramowanie ITD. Instalacja zostanie przerwana". WTF?
3. Laptop jest używany, więc może płyta główna została wymieniona? - Pobrałem programik CPU-Z, żeby to sprawdzić. MotherBoard to E6400, no więc ok... Jedyne co, to okazało się, że procesor jest inny niż oryginalnie, ale to chyba nie ma tu żadnego znaczenia... więc - WTF z tym sterownikiem?
4. Następnie pobrałem sobie programik "Dell System Detect" ze strony producenta. Wykrył mój komputer i pokierował mnie do strony internetowej, na której wyświetlił mi się komunikat:
"Analiza systemu zakończona.
W trakcie analizy znaleziono następującą liczbę potrzebnych aktualizacji systemu: 11. Możemy zainstalować 2 z tych aktualizacji. Pozostałą liczbę aktualizacji należy zainstalować ręcznie: 9. Możesz wybrać opcję automatycznej instalacji tych plików lub pobrać i zainstalować określone aktualizacje ręcznie." A więc - Wszystkie sterowniki pobrałem ręcznie i w pierwszej kolejności zabrałem się za dźwięk. Zwróciłem uwagę na nazwę pliku instalacyjnego i była inna... Myślę - ok, no to teraz będzie wszystko dobrze. Odpalam plik instalacyjny i otrzymuję komunikat, że te sterowniki są przeznaczone do innych produktów firmy Dell. WTF?
5. Postanowiłem, że w takim razie najpierw zainstaluje wszystkie pozostałe sterowniki i wtedy jeszcze raz spróbuję ten dedykowany do E6400. Po zainstalowaniu pozostałych sterowników znów wyskoczył mi "Kreator znajdowania nowego sprzętu", z komunikatem - "Ten kreator pomaga zainstalować oprogramowanie dla: Audio Device on High Definition Audio Bus". WTF?

Podsumowując - Dedykowane sterowniki nie są akceptowane. Po wykryciu sprzętowym przez Dell System Detect zaproponowane sterowniki okazały się być przeznaczone są do innych produktów i również nie zostały zaakceptowane przez E6400. A teraz jeszcze jakiś Audio Bus dorzucił swoje 5 groszy... Co tu się odpierdala? :/
Fabrycznie na tym laptopie zainstalowana była Vista i mam zrobiony downgrade dio XP. Czy to może być przyczyną?
Avatar użytkownika
Chaser
 
Posty: 2309
Czeluść

Re: Problem z kartą dźwiękową

Postprzez Chaser » 21 lut 2015, 15:30

Jest kurwa, udało się! Teraz gra jak trzeba :D Czysto i przyjemnie, choć strasznie sztywno i twardo. No ale to integra...
Podejrzewając o całe zamieszanie downgrade do XP zarzuciłem w google hasło: "dell latitude e6400 drivers for windows xp" i dokopałem się do sterowników karty dźwiękowej pod XP. Dziwne tylko, że na oficjalnej stronie dell ich nie było... Musiałem ryzykować pobieranie z jakiś niepewnych źródeł.

Dzięki za pomoc w każdym razie :dnb:
Avatar użytkownika
Chaser
 
Posty: 2309
Czeluść

Re: Problem z kartą dźwiękową

Postprzez Johnny! » 23 lut 2015, 20:14

2015 rok, a ludzie ciągle z trupem XP się szarpią...
Obrazek
Johnny!
moderator
 
Posty: 7569


Powrót do Sprzęt, studio i produkcja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron