Komputer stancjonarny do produkcji

Sprzęt i oprogramowanie, tajemnice warsztatu | Hardware & production

Komputer stancjonarny do produkcji

Postprzez Grisha » 04 sty 2012, 23:16

Witam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku życze ;)

Jak w temacie poszukuje kompa stancjonarnego w cenie od 1600 do 2000 zł (chyba, że uda mi się uzbierac wiecej), no i moja prośba do Was, co polecacie, jeśli chodzi o czesci.
Karte dźwiękową mam. Co do programu muzycznego, to używam Fl studio, no i Cubase'a, choc w mniejszym stopniu.

Z góry dzięki za rady ;)
Ostatnio edytowano 04 sty 2012, 23:47 przez Grisha, łącznie edytowano 1 raz
Grisha
 
Posty: 403

Postprzez jacka » 04 sty 2012, 23:30

ja ostatnio przesiadlem sie z athlona 2500+ na intela 2500k i az ciezko uwierzyc, ze wszystko moze tak ladnie dzialac :D

jaka to grafa? komp bedzie tylko do produkcji? masz obudowe/zasilacz?
Avatar użytkownika
jacka
 
Posty: 26

Postprzez Grisha » 04 sty 2012, 23:46

komp ma byc przeznaczony raczej tylko do produkcji, no chyba, że dorwe jakas fajna gre, ale watpie :P Co do obudowy, to nie ma tak samo jak zasilacza. Co do grafy, to jebnąłem się w poście. Miało byc, że posiadam karte dźwiękowa, a mianowicie ESI Maya 44 :)
Grisha
 
Posty: 403

Postprzez Zvier » 04 sty 2012, 23:53

Z zestawów www.purepc.pl odrzuć grafikę dodaj za nią ram lub lepszy proc, tyle.
Zvier
 
Posty: 6961

Postprzez jacka » 05 sty 2012, 00:22

proc - intel i5 2500k - 870zl
plyta glowna - asrock p67 pro3 - 370zl
zasilacz - xfx core 550w - 200zl
ram - goodram 8gb - 135zl

razem 1575, wiec reszta zostaje Ci na obudowe i dysk. dyski sa teraz drogie, wiec jesli aktualnie dysponujesz jakims starym dyskiem pod zlacze sata to najlepiej popracowac troche na nim i poczekac az stanieja... zasilacz moglby byc w sumie nawet jakis tanszy, jako, ze to komp bez grafiki. jak dolozysz jakies 100zl na cooler na procesor to mozesz go podkrecic na 4,5ghz spokojnie, jesli nie chcesz podkrecac to mozesz kupic i5 2400 (jakies 100zl taniej) i rowniez bedzie to bardzo dobry sprzet.
Avatar użytkownika
jacka
 
Posty: 26

Postprzez Grisha » 05 sty 2012, 00:37

Nie miałem jeszcze stycznosci z Win7, ale mam zamiar go zainstalowac na nowym kompie, mam nadzieje, że nie będzie to błąd :P dzięki za propozycjie ;) ktos jeszcze ?
Grisha
 
Posty: 403

Postprzez jacka » 05 sty 2012, 00:49

Zirds napisał(a):tylko ze do W7 home jak dasz 8 gb ram to i tak bedzie ci widzial tylko 3gb ramu


to zainstaluj system 64bitowy i bedziesz mial 8gb :) a zamiast home proponuje ultimate/enterprise. win7 jest nieporownywalnie lepszy od xp i nawet nie ma co sie zastanawiac nad przesiadka, szczegolnie po kupnie nowego sprzetu.
Avatar użytkownika
jacka
 
Posty: 26

Postprzez kabanowster » 05 sty 2012, 01:43

kolega przedstawił bardzo dobrego i kompletnego builda własciwie bez konkurencji

Od kompa do grania dzieli go grafa
customowy cooler nalezy doliczyć jak najbardziej bo standardowy to kicha totalna.

polecam zakup w gral.pl w listopadzie kupowalem cały zestaw i wszystko na najwyżsyzm poziomie obsługi, ceny aktualizowane na bieżąco.

no może poza faktem ze wlasnie radiatorowi poszły zaczepy przy transporcie (typowe dla chłodnicy by intel) i mialem serce w gardle zeby niczego nie spierdolił w srodku... ale to drobnostka ;)

ewentualnie mozna sie zastanowic nad mocniejszym procem. Jeżeli chodzi o AMD to jest poza konkurencją do i5/i7 sandy z odblokowanymi mnożnikami.

moze jeszcze jakis dysk ssd ale to dla hardkorów, lepiej poczekać aż potanieją i zwiększa gabaryty w tym roku.
Avatar użytkownika
kabanowster
 
Posty: 537
Warszawa

Postprzez dnbing » 05 sty 2012, 11:25

Jaki byś nie kupił to i tak będzie dobry, dźwiękówkę sobie tylko jakąś kozacką załatw.
dnbing
 
Posty: 40
Siedlce

Postprzez agregat » 05 sty 2012, 19:56

ładuj w płyte procek i ram
agregat
 
Posty: 262
ŁDZ


Powrót do Sprzęt, studio i produkcja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron